Skip to main content

Definíció

Krónikus kismedencei fájdalomszindrómák,
ezen belül a krónikus prosztata fájdalom definíciója 

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma az urológiai gyakorlatban az 50 év alatti férfiak leggyakoribb betegsége. Magyországon sajnos alul diagnosztizált, és alul kezelt tünetegyüttes, pedig időbeli felismerése és kezelése kiemelt jelentőségű lenne. 

Krónikus kismedencei fájdalom szindrómáról több mint 3 hónapja fennálló kismedencére irányuló folyamatos vagy ismétlődő fájdalom esetében beszélünk. Az EAU (Európai Urológus társaság) meghatározása szerint elsődleges fájdalomszindrómák esetében fertőzés vagy kismedencei szervre korlátozódó eltérés teljes mértékben kizárható. A 2021-es meghatározás szerint megkülönböztetünk másodlagos krónikus kismedencei fájdalmakat, melyek esetében egyértelmű szervi eltérés a kiváltó ok.
A krónikus kismedencei fájdalom szindrómában szenvedő férfiak és nők általában viselkedésbeli és szexuális zavarokban is szenvednek, ugyanakkor funkcionális alsó húgyúti, nőgyógyászati bélrendszeri problémáik is társulhatnak. Fentiekből következik, hogy pszichoszomatikusan (lelki és testi folyamatok összefüggése) is megterhelő kórképről van szó, melyet megfelelő, különböző szakmákat érintő (multidiszciplináris) kezeléssel jól karban lehet tartani.
A kockázati tényezők azonosítása folyamatban van, eddigi tudásunk szerint genetikai, pszichológiai tényezők, visszatérő fizikai traumák, valamint endokrin faktorok is szerepet játszhatnak kialakulásukban.
A krónikus kismedencei fájdalmakat lokalizáció alapján szervrendszeri szinten, szakterületek szintjén is számos módon lehet osztályozni. 

Az urológusok az Európai Urológus társaság által felvázolt rendszer szerint megkülönböztetünk:

- Urológiai
- Nőgyógyászati
- Gasztrointestinális
- Muszkulo-szkeletális (vázizom/mozgásszervi eredetű)
- Sebészeti beavatkozást követő fájdalomszindrómákat

Krónikus Prostata fájdalom szindróma

A krónikus prosztata fájdalom szindróma az urológiai kismedencei fájdalom szindrómákon belül helyezkedik el 
Meghatározás szerint prosztatára lokalizálódó, 3 hónapja fennálló állandó, vagy 6 hónapja hullámzó fájdalomról beszélünk. Általában prosztata táji diszkomfort-érzéssel, a végbélen keresztül történő tapintási vizsgálat során fellépő, a prosztata területén jelzett intenzív fájdalommal társul.
A krónikus prosztata fájdalom szindróma (CPPS, vagy CPPPS) mögött fertőzés, vagy egyértelmű szervi eltérés nem áll.
Diagnosztikája mégis nehézkes, nem csak a betegcsoport, hanem az orvoskollegák számára is. 
A prosztata gyulladások osztályozásakor megkülönböztetünk:

1. akut prosztata gyulladást (magas láz, akár vizelési képtelenség, erős fájdalom a prosztata területén, bakteriális fertőzéssel)
2. krónikus bakteriális prosztata gyulladást (ritka, de előfordul, ilyenkor baktérium ürítés és a gyulladásos sejtek emelkedése jellemző)
3. krónikus prosztata fájdalom

a. gyulladásos eredetű
b. nem gyulladásos eredetű

4. szövettanilag igazolt prosztata gyulladás (sokszor véletlenszerűen, és sokszor tüneteket nem okoz) pl. PSA (prosztata specifikus antigén) emelkedésének hátterében

Mint látható, a gyakran használt „krónikus prosztatitisz” diagnózis könnyen összemosható a krónikus prosztata fájdalommal. Használhatjuk a fent említett prosztatára jellemző tünetegyüttes jellemzésére, de egyre több szerző szerint hibás, mivel sokszor félrevezethetjük vele a beteget, esetleg például ondótenyésztés a gyulladást tükröző ondófehérvérsejtszám meghatározása nélkül a kezelés rossz irányt vehet.
Összefoglalásként: a krónikus prosztata fájdalom egy legalább 3 hónapja meglévő állandó fájdalom, mely a prosztata területén összpontosul, ugyanakkor a pénisz, herék, végbélnyílás, valamint a deréktáj területére sugározhat. Egyértelmű szervi eltérés vagy fertőzés nem igazolható mögötte.
Megléte mellett funkcionális zavarok jelentkezhetnek, mint például:

- gyakori vizelési inger
- fájdalmas vizelési inger
- nehezített vizelés
- székelési nehezítettség
- merevedési zavarok

A krónikus prosztata fájdalom a beteg pszichés állapotát, mindennapi életminőségét ronthatja, sokszor szexualitásában, párkapcsolatában korlátozhatja.

Mindezek okán a fájdalom szindrómák felismerése és megfelelő kezelése igen fontos feladat. A kezelés eredményességét javítja, ha a beteg a panaszok megjelenését követően mielőbb felkeresi az urológust.