Skip to main content

Differenciál diagnózis

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) differenciáldiagnosztikája, 
avagy 
hogyan lehet megkülönböztetni a hasonló tünetekkel, panaszokkal járó kórképeket

Kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) esetén kiemelten fontos szerepet játszik a differenciál diagnosztika, hiszen az esetek többségében a diagnózis felállítása kizáráson alapul. A kismedencei fájdalmat több tényező okozhatja és bizonyos elváltozások, kórokok kizárását követően lehet a megfelelő diagnózist felállítani, ezt követően pedig a személyre szabott terápiát megkezdeni.

A fájdalom szindrómák hátterében az egyes betegeknél a kiváltó tényezők más-más mértékben játszhatnak szerepet, így a kezelés megválasztásában is ezeket az okokat kell figyelembe venni. Ebben nyújt segítséget a nemzetközileg elfogadott és ajánlott UPOINT rendszer, amely a panaszokat az esetleg háttérben álló okokhoz rendeli.

U – urinary / vizelési panaszok
P – pszichoszomatikus / lelki, viselkedési tényezők
O – organik / szervre lokalizált tünetek
I  –  infektológiai/fertőzéses eredetű
N – neurológiai / idegi eredetű panaszok
T –  tenderness of sceletal / vázizomzat és medencefenék tónusa.

A következő felsorolásban a leggyakrabban előforduló, a kismedencei fájdalom szindrómától elkülöníthető kórképeket és ezzel kapcsolatban a beteg teendőit foglaltuk össze. 
Véres vizelet észlelése esetén minden esetben azonnal forduljon orvoshoz/urológushoz!

Húgyúti infekciók: 
A húgyutak fertőzésének tünetei közé a gyakori vizelési inger, véres vizelet, fájdalmas vizelés tartoznak, súlyos esetben lázas állapot. Az infekciók közül ki kell emelni a prosztatagyulladás két bakteriális formáját, az akut és krónikus bakteriális prosztatagyulladást:

- Baktérium okozta fertőzés, mely a húgyutak vagy egyéb ivarszerv területéről terjed át. 
- Akut, lázas eset mihamarabbi orvosi ellátást és antibiotikum terápia indítását teszi szükségessé. Tünetei: sürgető vizelési inger, gyengült vizeletsugár, akár vizeletelakadás is, magas láz, hidegrázás, tapintáskor kifejezetten érzékeny prosztata.
- Krónikus bakteriális prosztatagyulladás esetén a panaszok hosszasan fennállnak, a tünetek enyhébbek, főként fájdalom, gyakori vizelési inger, sürgető vizelési inger, nehezített vizelés jellemzi. Krónikus prosztatagyulladás kapcsán kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

- Jóindulatú elváltozás, mely főként a 45 év fölötti férfiakat érinti, kezdetben enyhébb, majd erősödő vizelési panaszok jelentkeznek. Ambuláns ellátást igénylő elváltozás, elsőként gyógyszeres kezelést igényel.

• Prosztatatumor

- A prosztata rosszindulatú elváltozása, melynek sok esetben nincsenek tünetei, azonban előfordulhatnak vizelési panaszok, véres vizelet, véres ondó, gáti, keresztcsonti, deréktáji fájdalmak. Mivel a panaszok nem mindig jelentkeznek súlyos formában, bizonyos életkorban fontos a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel.

• Húgyhólyag tumor  

- Sokáig tünetmentes, majd egyes esetben véres vizelet, gyakori, sürgető vizelési inger, alhasi és deréktáji fájdalmak, vagy húgyúti fertőzés tartós jelenléte jellemzi. Műtéti beavatkozás, valamint további ellátás, utánkövetés szükséges.

Húgyhólyagkő

- Kialakulását segítheti a pangó vizelet, hosszasan fennálló vizeletfertőzés. Vannak kisebb, spontán kiürülő kövek, a nagyobb méretűek azonban műtéti eltávolítást igényelnek

Varikokele

- Mely során kitágulnak a herezacskóban található vénák, melynek következményeként romlik az oxigén szegény vér visszaáramlása a herék területéről. Tünetei közé tartoznak: fájdalom, tapintható csomó a herezacskóban, eltérő méretű herék, meddőség. Egyes esetekben orvosi beavatkozást igényelhet.

• Vesevezetékkő

- A veséből elinduló kövek a vesevezetékben okoznak elfolyási akadályt, ezáltal a vesében növekvő nyomásnak köszönhetően fájdalmat, azonban a húgyhólyaghoz közel lévő kövek alhasi panaszokkal járhatnak. 

• Diabetes mellitus

- Cukorbetegségben szenvedőknél háromszor gyakrabban fordulnak elő húgyúti fertőzések, illetve lefolyásuk, tüneteik is sokkal súlyosabbak. Kockázati tényező, amire figyelni kell.

Tályogok és ciszták jelenléte

- Külső fertőzés (pl. prosztatából történő mintavétel) vagy urogenitális fertőzések, szövődmények következménye lehet, kórházi ellátást igényel. 

Húgycső-szűkület

- Leggyakoribb tünete a vizeletsugár elvékonyodása, mely során a beteg vizeletét nem tudja megfelelően kiüríteni, ezáltal a hólyagban, majd akár a vesében is vizeletpangás alakulhat ki, amely elősegíti a fertőzések kialakulását. A szűkület műtétileg korrigálható.

Húgycső diverticulum

- Ez egy olyan, a húgycsőből előboltosuló zsákszerű elváltozás, ami gyulladást okoz. Tünetei a csipő, égető vizelet, fájdalmas és gyakori vizelés, vizeletsugár csökkenés, vizeletürítési nehezítettség, véres vizelet, fájdalmas szexuális aktus. Műtéti korrekció válhat szükségessé.

Sugárcisztitisz

- Sugárkezelés után kialakulhat hólyaggyulladás, melynek heveny és krónikus formája ismert. A heveny forma tünetei a gyakori, fájdalmas, görcsös vizelés, gyakori vizelési inger, ritkán véres vizelet. Kezelést igényel.

Krónikus herefájdalom

- Több, mint 6 hónapja fennálló here vagy here körüli fájdalom. Oka lehet lágyéksérv, értágulat, retroperitoneális fibrózis, gerincbetegségek, azonban kialakulhat sérvműtétet követően, illetve művi meddővé tételt követően is.

Pudendalis neuralgia

- Ez egy ritka állapot, amit a pudendalis ideg mechanikai vagy gyulladásos károsodása okoz, ekkor a villogó fájdalom főként a nemi szervek területén és a perineális(gáti) régióban jelentkezik.