Skip to main content

Gyakori kérdések

1. 6 hónapja fáj a prosztatám. Vizsgálat során ejakulátumomban Enterococcus faecalis tenyészett ki. Túl vagyok 2 havi antibiotikus kezelésen, panaszaim nem, hogy javultak, inkább rosszabbodtak. Lehet nem jó antibiotikumokat kaptam?

Válasz: Sajnos az ejakulátum tenyésztése sokszor rossz útra terelheti a kezelő orvost, ugyanis gyakran mutatható ki tünetmentes férfiakban is baktérium az ondótenyésztésből, hisz a minta leadása során számtalan helyről kerülhet be baktérium, ami nem az ondóban lévő kórokozót igazol. Ilyen esetekben az antibiotikus kezelés az ondóban a gyulladást alátámasztó fehérvérsejt meghatározása nélkül fölösleges. 

2. Ülőmunkát végzek, heréim, péniszem és prosztatám is állandóan fáj, mozgásra panaszok enyhülnek. Urológusnál jártam, minden rendben, eltérést nem találtak, vizeletvizsgálatom, ultrahangom negatív. Krónikus prosztata fájdalomban szenvedek?

Válasz: Igen, az Ön esetében felmerülhet a krónikus kismedencei szindróma, ezen belül a prosztata fájdalom szindróma. A kezelési módokat ennek megfelelően érdemes megválasztani.

3. 4 éve prosztata daganatom igazolódott, hormonkezelést és besugárzást kaptam a prosztatámra. Fél éve prosztatám rettentően fáj. Vizsgálataim negatívak, elképzelhető, hogy a besugárzás hatására fáj?

Válasz: Igen, sajnos elképzelhető, hogy a besugárzás mellékhatása is állhat a fájdalma hátterében. A besugárzás ugyanis roncsolhatja a szöveteket, krónikus steril gyulladást és így fájdalmat is tud okozni.

4. 2 év alatt több orvost kerestem fel panaszaim miatt. Krónikus prosztatitiszt diagnosztizáltak. Volt, aki több alkalommal 2 hónapos antibiotikum kúrával kezelt, melyre panaszaim csak átmenetileg enyhültek, urológusok nagy része azonban ellenezte az efféle kezelést, mivel minden bakteriológiai vizsgálatom negatív. Miért nem kaphatok panaszaimra állandó antibiotikumot?

Válasz: Állandó antibiotikum alkalmazása nem indokolt akkor, ha az infekciót kizártuk. Antibiotikus kezelés hosszútávú hatásai ugyanis nem csak a húgyutakra, hanem a bélflórára és egyéb bakteriális flórákra is hat (mint pl nőknél hüvelyi flóra). Tartós alkalmazásuk, csak indokolt esetekben, de leginkább soha nem javallottak, mivel a többi flóra kiírtásával egyéb eddig meg nem lévő panaszok és antibiotikum rezisztencia (antibiotikumok hatékonyságának csökkenése) is kialakulhatnak.

5. Krónikus prosztata fájdalmam és az ezzel járó kálvária teljesen tönkre tette az életem. Úgy érzem mindent elvesztettem és talán sosem gyógyulok meg teljesen. Kezelőorvosom segítségével az utóbbi félévben vissza tudtam állni dolgozni, barátaimmal is újra felvettem a kapcsolatot, mégsem érzem magam teljesnek. Van értelme pszichológus segítségét kérnem?

Válasz: Maga a tudat, hogy nem tudják egyértelműen megállapítani a problémáját, nem tudnak azonnali, vagy megfelelő segítséget panaszaira, hatalmas megterhelést jelent a pszichére, mentális egészségére (katasztrofizáló állapotot válthat ki). Ez sok olyan élethelyzetet is szülhet, ami miatt mindenképp érdemes szakember segítségét kérni. Megfelelő lelki állapottal hamarabb és könnyebben a gyógyulás útjára léphet.