Skip to main content

Kiegészítő gyógymódok

Kiegészítő gyógymódok a kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) terápiájához

Az egyénre szabott multimodális terápia a gyógyszeres kezelés mellett vagy egyes esetben helyett a társszakmák hatékony együttműködését igényli. Nézzük, mi segíthet még a kismedencei fájdalom szindróma panaszainak csökkentésében, majd a gyógyulásban:

gyógytorna
a kismedence izmainak ellazítása, helyes használata sok tüneten enyhíthet, megtanulását gyógytornász irányítja

myofasciális tréning
célja a feszes izomzat lazítása, felszabadítása, mellyel csökkenthető a fájdalomérzet és növelhető a mozgások terjedelme

akupunktúra
a meridiánok keringésének helyreállítása hatékony módja lehet a fájdalom csillapításának, a tünetek enyhítésének

neuromodulációs kezelés
az idegstimuláció a környéki(perifériás) idegek elektromos stimulációját (izgatását) jelenti. Jól tolerálható, nem fájdalmas, kevés kockázattal jár.

alacsony lökéshullámú kezelés ESWL
A lökéshullám terápia során gyorsan terjedő hanghullámokat juttatnak a fájdalmas területre, ezzel erősíve a terület öngyógyulási folyamatát.

triggerpont masszázs
A kötőszövetben lévő letapadások, az izomszövetben lévő fájdalmas csomók lehetnek trigger pontok is, melyek éles, vagy tompa fájdalommal jelentkeznek, de kisugárzó fájdalomként is jelen lehetnek. A trigger pontok oldására, lazítására többféle manuálterápiás technika létezik (pl. gyógytorna, TENS, masszázs, Strap), melynek kiválasztását bízzuk a szakemberre.

szakrális neuromoduláció a kismedencei izom relaxációját segíti elő