Skip to main content

Gyógyszeres kezelés

A kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) terápiája

A fájdalom szindrómák hátterében az egyes betegeknél a kiváltó tényezők más-más mértékben játszhatnak szerepet, így a kezelés megválasztásában is ezeket az okokat kell figyelembe venni. Ebben nyújt segítséget a nemzetközileg elfogadott és ajánlott UPOINT rendszer, amely a panaszokat a háttérben álló okokhoz rendeli.

U – urinary / vizelési panaszok
P – pszichoszomatikus / lelki, viselkedési tényezők
O – organik / szervre lokalizált tünetek
I – infektológiai - /fertőzéses eredetű 
N - neurológiai / idegi eredetű panaszok
T – tenderness of sceletal / vázizomzat és medencefenék tónusa.

A fájdalmat kiváltó tényezők minél pontosabb tisztázását követően kezdődhet a kezelés meghatározása. Követve az UPOINT szisztéma felosztását az aktuális európai szakmai irányelv a kezelésekre a következő ajánlást tette közzé:

U – a vizelési panaszok egy részét a hólyagnyaki záróizmok ellazításával csökkenteni lehet, de a prosztata növekedésének gátlása is szerepet játszhat a javulásban. Hasznos lehet a prosztata ödémás duzzanata és a gyulladás csökkentése pollen kivonatokkal.

P – a pszichoszomatikus /lelki, viselkedési tényezőket pszichológus segítségével a legkönnyebb feldolgozni.

O – a szervrendszerre lokalizálódó fájdalmakat az érintett szerv szakorvosa, pl. prosztata esetében az urológus tudja szakavatottan kezelni.

I – amennyiben a panaszok hátterében fertőzéses kiindulás gyanúja merül fel, a fertőzés megállapítása és speciális, célzott (antibiotikus) terápia alkalmazása a megoldás.

N – a stresszhelyzetek a szerotonin nevű ingerület-átvivő anyag kiáramlását idézik elő. A szerotonin csökkentésével mérséklődhet a szorongás, javul a beteg hangulata, ezzel életminősége.

T – a vázizomzat és medencefenék tónusának (az izmok feszültségének) csökkentésére több hatékony módszer is létezik (ld. kiegészítő terápiák).